Katrinplommonsufflé
- Katrinplommon
- Mandel
- Äggvitor
- Florsocker
Steg 1
Koka plommonen mjuka i en kastrull, och mixa dem till puré
Rosta mandeln i torr stekpanna, och hacka den fint.
Blanda samman mandlarna med plommonpurén.
Värm upp blandningen.
Smörj rätt antal cocotteformar noggrant.
Steg 2 Innan servering
Vispa äggvitan med socker till marängsmet.
Vänd ned mandel och plommonblandningen i marängsmeten.
Fyll formarna, baka i 170° tills smeten rest sig (ca 8-10 minuter.)
Pudra över florsocker och servera genast tillsammans med lättvispad grädde.
Godaste Gulaschen

- 2 kg Grisbog med fettkappan kvar
- 2 st. gula lökar
- 2 st. röda chilifrukter
- 4–5 paprikor, röda och gröna (Gula ser så tråkiga ut i en Gulasch)
- 1 burk (250-300 g) grillad paprika
- 2 burkar konserverade tomater. (Mutti, vad annars?)
- 1 dl paprikapulver, minst
- ½ dl kummin, oxå minst.
- 1 kruka Mejram
- 1 kruka/bunt bladpersilja
- Rödvinsvinäger
- Rapsolja
- Smör
- Salt, peppar och en nypa socker
- Nån buljongtärning
- Crème fraiche till serveringen
Ta fram en stor gryta och ställ den på spisen. Sätt plattan på medelvärme (4’an -5’an) och låt den bli genomvarm. Skär snitt i fettkappan på bogen. Häll i en bussig skvätt olja i grytan. Dra några ordentliga tag med pepparkvarnen direkt i grytan och släng i en näve salt. Lägg därefter grisbogen i grytan med fettkappan nedåt. Detta gör man för att ”smälta bort” en del av fettet från köttet så att man kan använda det i den fortsatta tillagningen. Låt köttet småmysa i en kvart eller så och ta sedan upp det.
Under tiden köttet är i grytan skivar du löken fint. Kärnar ur och finhackar chilin. Se även till att ta bort de vita skiljeväggarna i chilin. (Kärnorna och dessa bidrar inte till smaken utan kan istället framkalla en otrevlig beska). Rensa och strimla paprikan, samma sak gäller här för kärnor och skiljeväggar. (De är ju nära släkt med varandra ju. Typ syskon) Häll av och strimla den rökta paprikan. Mortla kumminen lätt.
När du tagit upp köttet sänker du värmen något steg och lägger i den mortlade kumminen, löken, en skvätt smör och nån nypa socker. Håll koll på löken och sänk värmen ifall den börjar brynas. Tillsätt chilin efter 7 minuter och låt den bekanta sig med löken tills de är goda vänner. (Tar nog ungefär lika lång tid)
Lägg därefter i paprikan (den färska, grillade och pulvret), tomaterna, en buljongtärning, ½ dl vinäger, ½ liter vatten och klipp över mejramen. Låt det koka upp och smaka av med salt, peppar, socker och vinäger. När du är nöjd lägger du tillbaka köttet och fyller på med vatten så köttet täcks. Låt det koka upp och sänk sedan värmen så att den prexis puttrar lite grann när locket ligger på.
Det enda som nu kvarstår är att låta kärleken mellan dig och gulaschen växa fram. Stressa den inte. Ge den tid. Titta till och rör i den till och från. Lyssna på den och visa att du bryr dig om den. Smaka av och fyll på med vatten (eller öl!) vid behov. Låt den få en djup, mustig och svagt söt smak. Du kan därför med fördel kan slänga i lite mer paprikapulver och en buljongtärning till. Det är dock viktigt att den smakar som du vill ha den så därför måste du vara med och smaka på den hela tiden.
Den brukar behöva minst fyra timmar för att känna sig redo att återgälda din kärlek. Ett säkert tecken är att köttet lätt faller sönder när du petar på det. (Äkta kärlek blir bara djupare med tiden, så det är inga problem att låta den mogna ytterligare några timmar.)
Dra isär köttet med ett par trägafflar eller motsvarande tills det bara finns munsbitar kvar. Grovhacka persiljebladen och släng dem nonchalant över grytan tillsammans med en laddning paprikapulver.
Servera Gulaschen i djupa tallrikar med Crème Fraiche och ett gott bröd. Man kan även ha ris eller Tagliatelle till, men jag föredrar att bara ha bröd till.
Dryckestips
Dryck till Gulasch är inte helt enkelt. Den har en djup och mustig smak så man kan lockas att tro ett liknande vin (fylligt, mörka mogna frukter, kryddigt) skulle passa bra till. Jag tycker inte alls att det funkar, utan föredrar istället ett lättare vin exempelvis Gardo & Morris (6292) från Nya Zeeland, eller Olivier Leflavie (5447) från Frankrike/Bourgogne. Fast allra bäst tycker jag att öl funkar. Min favorit till detta är en mörk Belgisk Ale, Blå Chimay (1651)
Jag tänker inte säga ”Lycka till”, för det är omöjligt att misslyckas med denna gryta.