Gör din egen glögg

Här är det perfekta receptet för att snickra ihop din egen glögg.

Du behöver:

  • 0,5 g. saffran (hela pistiller)
  • 2-3 kanelstänger
  • 2-3 pomeransskal
  • Några bitar torkad ingefära (skurna 2-3 cm totalt)
  • 1 nypa kardemummakärnor
  • 1 nypa hela kryddnejlikor
  • 1 sockerbit typ

Gör såhär:

  • Lägg ovanstående i en glasburk med lock.
  • Fyll på med 2 dl vodka eller motsvarande.
  • Stäng locket, skaka om lite försiktigt.
  • Låt blandningen gosa till sig. Minst en vecka, gärna en månad.
  • Glänta inte på locket under lagringstiden. Samma sak gäller här som när du grillar; -If you’re looking you ain’t cookin’.
  • Ge burken en kärleksfull omruskning när du tror den känner sig ensam.
  • När du inte kan hålla dig längre silar du blandningen genom en finmaskig sil eller ett kaffefilter.
  • Häll en flaska rött eller vitt vin i en kastrull.
  • Tillsätt ½ dl av blandningen samt en nypa råsocker. Alkoholhalten blir då ca. 15%. (Det går inte att ”koka bort” alkoholen helt ifall ni vill ha alkoholfri glögg. Detta är en myt)
  • Värm drycken försiktigt och rör till dess sockret löst.
  • Smaka av och häll i socker tills du känner dig nöjd. Tänk på att sötman förstärks ifall man värmer den.
  • Låt drycken svalna och häll upp den på en trevlig karaff eller flaska.
  • Servera dina vänner och låt dem förundras över hur gott det smakar.
  • Berätta om vilken helhärlig kille han verkar vara den där KastrullKarlsson.

 

 

 

 

 

 

Elda brasa, göra gulasch

Det här är min favorittid på hela året. Det börjar bli ruggigt ute och det mörknar tidigare på kvällarna. Det här är eldningens och grytornas säsong. Få saker går upp mot att elda i vår öppna spis och ha en gryta som puttrar i köket. Caroline tycker ofta att det blir för varmt inne, och att det inte räcker med att öppna ett fönster för att hon ska stå ut. Då brukar jag låta bli att lägga in några vedträn…tills dess hon går på toa.

En av fördelarna med att arbeta hemifrån är att jag kan dra igång en gryta på morgonen och låta den gå hela dagen. Det räcker med att jag tittar till den ibland, men oftast sköter den sig ganska bra. 

Idag är det en sån dag. Det är urrigt ute och vinden sliter med sig löven från Ullas lönn. Gulaschen åkte på efter frukosten, brasan knastrar och Barbro Hörberg sjunger om ögon som är känsliga för grönt. Det blir långa fikaraster tillsammans med Jojo Moyes och hundarna i soffan märker jag. Och bäst av allt; Caroline jobbar inte hemifrån idag så det är fri eldning. 

Det finns fortfarande ett fönster att öppna så det är nog dags att slänga in ett vedträ till.

Bästa Gulaschreceptet (som har jag fått av min kompis Jocke).