En helkväll med mat och dryck

Vilket gäng! Här lagades det mat och dracks vin hela kvällen. Ju fler kockar desto bättre soppa stämde verkligen. Menyn för kvällen var 

  • Creme Ninon med löjrom, riven pepparrot och hemgjorda ostflarn
  • Hjortinnanlår med rödvinssås, pommes de alsace och dragonglaserade rödbetor
  • KPS (se receptfliken) med grädde. 

Till det provsmakade vi två viner till respektive dryck. 

Stort tack till alla kockar för en riktigt bra kväll!

Dax igen

Det har varit ett långt uppehåll i matlagningsaktiviteterna. Jag har haft fullt fokus på vår andra verksamhet Lustra Utbildning, med spännande projekt och ny filmstudio. Men idag är det äntligen dags att leda matlagningsaktivitet igen. Ett gäng killkompisar (säger man så fast de, vi, är i femtioårsåldern?) ska fira jämn födelsedag genom att laga mat tillsammans. Smarrig soppa, huvudrätt från skogen och en härligt pösig efterrätt står på menyn. Till det utvalda viner. Jag ser fram mot en riktigt rolig kväll!

Julklappstips till personalen

Har du glömt att köpa julklappar till personalen? Eller har du redan givit dem chokladaskar, böcker, skålar, vaser, strumpor och tomteluvor, och letar efter en ny idé? Dagens tips är att ge dem en matlagningskväll istället. Tillsammans lagar ni mat, dricker vin och umgås. Samtidigt fördjupar ni samarbete och har riktigt kul. Hör av er till oss för boknig!

Kreativt samarbete

Sommaren har bland annat använts till att planera ett nytt spännande samarbete med Chris på Brownbetty of Sweden. Nu kan du boka oss för en kreativ heldag med kollegorna!

Snart i tidningen igen

Igår blev jag uppringd av en journalist på Kristianstadsbladet som ville att jag skulle tipsa om bra drycker till sommarmat. Jätteroligt! Det blev telefonintervju och fotografering, och nu väntar jag med spänning på lördagstidningen...

När alla äter olika

Jag fick precis en rolig förfrågan om en matlagningsaktivitet. De vill såklart laga något riktigt gott tillsammans och ha en kul kväll. Av gruppens tolv personer är två vegetarianer, en glutenintolerant och en laktosintolerant. Jag tycker att det blir så tråkigt när man ska äta olika mat, så vanligt att de som har en matintolerans eller inte äter något speciellt blir särbehandlade och hamnar lite utanför. Jag vill verkligen hitta något gott som fungerar för alla, men det gör att jag behöver tänka på ett nytt sätt och testa nya recept. Så nästa på tur står kikärtsbiffar med morotstzatsiki. Tipsa mig gärna om smarrig mat som passar för alla!

Gör din egen glögg

Här är det perfekta receptet för att snickra ihop din egen glögg.

Du behöver:

  • 0,5 g. saffran (hela pistiller)
  • 2-3 kanelstänger
  • 2-3 pomeransskal
  • Några bitar torkad ingefära (skurna 2-3 cm totalt)
  • 1 nypa kardemummakärnor
  • 1 nypa hela kryddnejlikor
  • 1 sockerbit typ

Gör såhär:

  • Lägg ovanstående i en glasburk med lock.
  • Fyll på med 2 dl vodka eller motsvarande.
  • Stäng locket, skaka om lite försiktigt.
  • Låt blandningen gosa till sig. Minst en vecka, gärna en månad.
  • Glänta inte på locket under lagringstiden. Samma sak gäller här som när du grillar; -If you’re looking you ain’t cookin’.
  • Ge burken en kärleksfull omruskning när du tror den känner sig ensam.
  • När du inte kan hålla dig längre silar du blandningen genom en finmaskig sil eller ett kaffefilter.
  • Häll en flaska rött eller vitt vin i en kastrull.
  • Tillsätt ½ dl av blandningen samt en nypa råsocker. Alkoholhalten blir då ca. 15%. (Det går inte att ”koka bort” alkoholen helt ifall ni vill ha alkoholfri glögg. Detta är en myt)
  • Värm drycken försiktigt och rör till dess sockret löst.
  • Smaka av och häll i socker tills du känner dig nöjd. Tänk på att sötman förstärks ifall man värmer den.
  • Låt drycken svalna och häll upp den på en trevlig karaff eller flaska.
  • Servera dina vänner och låt dem förundras över hur gott det smakar.
  • Berätta om vilken helhärlig kille han verkar vara den där KastrullKarlsson.

 

 

 

 

 

 

Elda brasa, göra gulasch

Det här är min favorittid på hela året. Det börjar bli ruggigt ute och det mörknar tidigare på kvällarna. Det här är eldningens och grytornas säsong. Få saker går upp mot att elda i vår öppna spis och ha en gryta som puttrar i köket. Caroline tycker ofta att det blir för varmt inne, och att det inte räcker med att öppna ett fönster för att hon ska stå ut. Då brukar jag låta bli att lägga in några vedträn…tills dess hon går på toa.

En av fördelarna med att arbeta hemifrån är att jag kan dra igång en gryta på morgonen och låta den gå hela dagen. Det räcker med att jag tittar till den ibland, men oftast sköter den sig ganska bra. 

Idag är det en sån dag. Det är urrigt ute och vinden sliter med sig löven från Ullas lönn. Gulaschen åkte på efter frukosten, brasan knastrar och Barbro Hörberg sjunger om ögon som är känsliga för grönt. Det blir långa fikaraster tillsammans med Jojo Moyes och hundarna i soffan märker jag. Och bäst av allt; Caroline jobbar inte hemifrån idag så det är fri eldning. 

Det finns fortfarande ett fönster att öppna så det är nog dags att slänga in ett vedträ till.

Bästa Gulaschreceptet (som har jag fått av min kompis Jocke).